Νέο «μπόνους» της κυβέρνησης ΝΔ στις επιχειρήσεις

Νέο «μπόνους» της κυβέρνησης ΝΔ στις επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:24 Δημιουργία 16/10/19, 19:21

Ακόμα ένα μέτρο για την ελάφρυνση των επιχειρηματιών λαμβάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά σε μείωση 5% στις φετινές προκαταβολές φόρου των νομικών προσώπων, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει σταλθεί από χθες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το κόστος ανέρχεται σε 138 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο.

Το μέτρο εγκρίθηκε από τους θεσμούς, γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, το 2020 μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων σε 24%. Τα εκκαθαριστικά όμως που εκδόθηκαν φέτος έχουν υπολογίσει προκαταβολή φόρου 100%, με βάση τον συντελεστή φορολόγησης 29% που ισχύει. Με άλλα λόγια, επειδή το 2020 θα πρέπει να επιστραφούν μαζικά μεγάλα ποσά φόρου, κρίθηκε συμβατό να ξεκινήσει από φέτος η αποπληρωμή τους.

Όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί να γίνει νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να αλλάξουν τα ποσά δόσεων έως το τέλος του έτους για τις επιχειρήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε