DBRS για «Ηρακλή»: «Μεγάλο βήμα» αλλά δεν αρκεί

DBRS για «Ηρακλή»: «Μεγάλο βήμα» αλλά δεν αρκεί

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:37 Δημιουργία 17/10/19, 10:34

Ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των NPLs δίνει ο οίκος DBRS, τονίζοντας ωστόσο πως δεν αρκεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο, την πρόσφατη έγκρισή του από την Κομισιόν, το project αυτό πιθανότατα θα υλοποιηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζει, έκρινε πως το APS «Ηρακλής» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Αν το πρόγραμμα εγκριθεί και από την ελληνική βουλή, θα διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών να τιτλοποιήσουν «δεξαμενές» μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως συνέβη και στο πλαίσιο του αντίστοιχου ιταλικού προγράμματος GACS.

Η DBRS δεν θεωρεί πως το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα μεταμορφώσει αμέσως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο σημειώνει πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.

Κατά την DBRS, το APS «Ηρακλής» θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και να επιταχύνουν την εκκαθάριση των προβληματικών αυτών δανείων.

Επιπροσθέτως, η στήριξη που παρέχεται στους δανειολήπτες μέσω του προγράμματος προστασίας πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων επί της πρώτης κατοικίας τους, θα βοηθήσει και αυτό ώστε να εκκαθαριστούν ορισμένα προβληματικά δάνεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ευάλωτους δανειολήπτες και μειώνοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η DBRS εκτιμά πως το πρόγραμμα αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς που δεν πληρώνουν ώστε να ενταχθούν σε ένα αρχικό στάδιο ανάκαμψης και να ξαναρχίσουν οι εισροές ρευστού σε πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει να στηριχθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των servicers και οι ανακτήσεις στο πλαίσιο των χαρτοφυλακίων NPLs.

Η DBRS σημειώνει επίσης πως καθώς στην περίπτωση του APS «Ηρακλής» το κράτος παρεμβαίνει θεωρητικά ως ιδιώτης επενδυτής και άρα αυτό δεν συνιστά κρατική βοήθεια, το πρόγραμμα πιθανότατα θα επαναληφθεί και σε άλλες χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε