Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τις νέες, αυξημένες χρεώσεις των τραπεζών

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τις νέες, αυξημένες χρεώσεις των τραπεζών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:57 Δημιουργία 17/10/19, 17:50

Απαντήσεις από την κυβέρνηση για τις νέες χρεώσεις των τραπεζών προς τους πελάτες τους για χρέωση τραπεζικών υπηρεσιών που θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο χρονικό διάστημα ζητούν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν την Πέμπτη στη Βουλή προς τους Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη.

Στο κείμενο της ερώτησης προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως «τις ις τελευταίες μέρες γίναμε κοινωνοί μιας, ως φαίνεται, ανεξέλεγκτης πρακτικής των τραπεζών, σχετικά με την χρέωση τραπεζικών υπηρεσιών, ακόμη και όσων μέχρι πρόσφατα παρέχονταν δωρεάν. Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε άρθρο της "Καθημερινής" της 9.10.2019 με τίτλο "Τράπεζες: Χρεώνουν την έκδοση του PIN και την ανανέωση της κάρτας" στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: "Η πίεση για βελτίωση της κερδοφορίας από τη μια και η προσπάθεια να στρέψουν την πελατεία τους στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, που έχουν χαμηλότερα λειτουργικά κόστη από τα παραδοσιακά, έχουν ωθήσει τις τράπεζες να επιβάλλουν πλήθος χρεώσεων. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό της συνολικής οργανικής κερδοφορίας αυξάνονται".

Από τα παραδείγματα που αναφέρονται προκύπτει ότι οι τράπεζες χρεώνουν 3 ευρώ για την επανέκδοση του PIN, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας, ακόμη και αν αυτή οφείλεται σε κλοπή! Με βάση δε το γράφημα που παρατίθεται στο άρθρο, σε βάθος τριετίας οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν καταφέρει μέχρι και τον διπλασιασμό της κερδοφορίας από τη χρέωση τραπεζικών συναλλαγών (ως ποσοστό των συνολικών λειτουργικών τους εσόδων), συναλλαγών που αφορούν και την χρήση εκ μέρους των πολιτών ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγής.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

Θα ληφθούν μέτρα έναντι της «εναρμόνισης» των τραπεζών στην ίδια τιμολογιακή πολιτική που υπονομεύει κάθε έννοια ανταγωνισμού, σε βάρος των κατόχων καρτών των ελληνικών τραπεζών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Αν σου άρεσε κάνε