Σταϊκούρας για «κόκκινα» δάνεια: Είμαστε ανοιχτοί σε λύσεις πέρα του «Ηρακλή»

Σταϊκούρας για «κόκκινα» δάνεια: Είμαστε ανοιχτοί σε λύσεις πέρα του «Ηρακλή»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:55 Δημιουργία 18/10/19, 11:53

«Είμαστε ανοικτοί και ήδη αναζητούμε άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις», επιπρόσθετα του σχεδίου Ηρακλής, για τη μείωση των κόκκινων δανείων δηλώνει σε συνέντευξή του στο BBG ο υπουργός Οικονομικών.

«Η Ελλάδα εν τέλει θα προσεγγίσει μονοψήφιο ποσοστό στους δείκτες NPLs», συμπληρώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Βασική προτεραιότητα της ελληνικής μακροοικονομικής πολιτικής είναι η βελτίωση από την πλευρά της προσφοράς», σημειώνει ο υπουργός.

Επισημαίνεται ότι προ κρίσης οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση προβλέπει ότι το 2020 θα φτάσει το 13,1%.

«Η μακροοικονομική στρατηγική μας είναι η αύξηση του επιπέδου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

«Ελλάδα και εταίροι θα πρέπει να αναζητήσουν κάθε δρόμο που οδηγεί σε ένα θετικό επενδυτικό σοκ», προσθέτει.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, «συζητούμε με τους Θεσμούς συγκεκριμένα επενδυτικά πεδία, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Eurogroup. Οι συνθήκες ωριμάζουν. Οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες», συμπληρώνει.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, Ελλάδα και Ευρωπαϊοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 και το 2020.

Το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλιστεί η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, συζήτηση που μπορεί να ξεκινήσει μετά την ένα έκθεση βιωσιμότητας χρέους από την Κομισιόν, πιθανά το Νοέμβριο, που θα λαμβάνει υπόψη τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού και τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη.

«Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης παράλληλα με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα, επιτρέποντας σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ.

«Η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ θα περιορίσει τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους και έχει ήδη «χρηματοδοτηθεί» από τις εκδόσεις ομολόγων που προηγήθηκαν», επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας.

«Άλλες κινήσεις αποπληρωμής θα μπορούσαν να εξεταστούν για να μειωθεί το ποσοστό του ΔΝΤ στο συνολικό χρέος της Ελλάδας στο ελάχιστο επίπεδο», συμπληρώνει, σημειώνοντας, όμως ότι αυτό δεν είναι τώρα προτεραιότητα.

Αν σου άρεσε κάνε