Μήνυμα «ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο» στην Ουάσινγκτον

Μήνυμα «ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο» στην Ουάσινγκτον

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:38 Δημιουργία 21/10/19, 08:15

Μήνυμα «ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο» εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από την Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Μάλιστα, ο ίδιος θέτοντας ως ορόσημο το Eurogroup του ερχόμενου Δεκεμβρίου, έκανε λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στο κυβερνητικό σχέδιο, εστιάζοντας δε στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο οδικός χάρτης για την οικονομική πορεία της χώρας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Πολ Τόμσεν και την νέα παρότρυνσή τπθ για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι.

Όπως υπογράμμισε, ούτε οι θεσμοί θέτουν πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ για το ΔΝΤ ο ίδιος παρατήρησε ότι παρόλο που δεν μπορεί να κάνει «οβιδιακές μεταμορφώσεις», έχει αρχίσει να εγκαταλείπει σταδιακά αυτή τη θέση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι ο δημοσιονομικός τομέας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και η διαχείριση του δημόσιου χρέους. Όπως εξήγησε, στόχος είναι όχι μόνο να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά και να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει με κοινωνικό πρόσημο.

«Η εικόνα ήταν εξαιρετική. Αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στις αγορές. Η χώρα βγήκε και δανείστηκε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και συνεχίζει να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία ρεαλιστικής αισιοδοξίας», ανέφερε.

«Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουμε με τους θεσμούς μια καταρχήν συμφωνία για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις και των δύο πλευρών για το 2019 και το 2020», σημείωσε.

Τόνισε ότι η νομοθέτηση αλλά και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής» αποτελεί βασική προτεραιότητα, με στόχο να αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι υπόλοιποι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι οι εξής:

-«Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις διαθρωτικές αλλαγές που ουσιαστικά εμπεριέχονται στον επενδυτικό νόμο που συζητάμε αυτές τις μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο».

-«Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές διαθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν υψηλότερη και σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη».

-«Ο πέμπτος άξονας έχει να κάνει με το να κλείσουμε εκκρεμότητες που έχει αφήσει η κυβέρνηση από την τρίτη αξιολόγηση σε πολλά διαφορετικά πεδία και μέτωπα».

-«Και ένας επιπλέον άξονας, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποπληρωμής εμπροσθοβαρώς ενός σημαντικού τμήματος του δανείου που έχουμε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι και το ακριβότερο».

Αν σου άρεσε κάνε