Ακίνητα: Κυβερνητικό «σήμα» για μείωση της φορολογίας

Ακίνητα: Κυβερνητικό «σήμα» για μείωση της φορολογίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:39 Δημιουργία 22/10/19, 10:37

Άναψε το «πράσινο φως» για τη μείωση των συντελεστών και στη φορολογία ακινήτων από το 2020, ενώ την ίδια ώρα έκλεισε το «παράθυρο» για νέα διαδικασία αυτόματης περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από δηλώσεις παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υποβλήθηκε στην Κομισιόν και έγινε αποδεκτό σχέδιο για τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν ως εξής:

-Έως τον Μάιο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιαμόρφωσης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών, η οποία περιλαμβάνει:

α) την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης ανά τ.μ. και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών ζώνης, ώστε να προκύπτουν φορολογητέες αξίες ακινήτων κοντά στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς,

β) την επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης σε περιοχές που σήμερα εξαιρούνται.

-Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιαμόρφωσης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών και ανάλογα με το μέγεθος των μεταβολών που θα σημειωθούν στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα ακολουθήσουν τροποποιήσεις στις βασικές παραμέτρους υπολογισμού των φόρων που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων. Δηλαδή, θα γίνουν παρεμβάσεις στις φορολογικές κλίμακες με βάση τις οποίες προσδιορίζονται ο κύριος ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και οι λοιποί φόροι κεφαλαίου, δηλαδή οι φόροι μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων.

Αν σου άρεσε κάνε