Απόφαση-σταθμός στο Βερολίνο: «Παγώνουν» τα ενοίκια για 5 χρόνια

Απόφαση-σταθμός στο Βερολίνο: «Παγώνουν» τα ενοίκια για 5 χρόνια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:47 Δημιουργία 22/10/19, 11:37

Σε συμφωνία για το πάγωμα των ενοικίων στο Βερολίνο για πέντε χρόνια κατέληξαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εντός των γερμανικών συνόρων αν και υπάρχουν πιέσεις για ένα αντίστοιχο πάγωμα στα ενοίκια του Μονάχου, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει συμφωνία από τις τοπικές αρχές, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι μία τόσο επιθετική κίνηση θα περιέπλεκε την ανάπτυξη της αγοράς κατοικιών.

Η συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, του Πρασίνους και την Αριστέρα στο Βερολίνο πάντως ανοίγει το δρόμο ώστε το πάγωμα να τεθεί σε ισχύ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Ένας από τους μεγαλύτερους ηττημένους της εξέλιξης είναι η Deutsche Wohnen, η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια διαμερισμάτων στο Βερολίνο. Η εταιρεία έχει χάσει περίπου το 1/5 της χρηματιστηριακής αξίας της από τότε, που άρχισαν να προωθούνται τα σχέδια τον Ιούνιο. Η μετοχή της έκανε νέα βουτιά έως και 4,6% χθες, Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Η Vonovia, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Γερμανίας, είδε επίσης τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 1,9%.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ισπανία πέρυσι μπήκε ανώτατο όριο, ενώ στην Πορτογαλία οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να προβούν σε αύξηση ενοικίου για ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος.

Αν σου άρεσε κάνε