ESM: «Κληρώνει» για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

ESM: «Κληρώνει» για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:47 Δημιουργία 28/10/19, 08:43

«Κληρώνει» σήμερα, Δευτέρα για το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, καθώς το συμβούλιο κυβερνητών του EFSF/ESM, το οποίο συνέρχεται λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group, θα αποφανθεί σχετικά, στέλνοντας παράλληλα τα δικά του μηνύματα στην Αθήνα.

Εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το Δ.Σ. θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή την επιστολή, με την οποία ο ESM εισηγείται στους θεσμούς και τα κράτη μέλη το «ναι», υπογραμμίζοντας ότι η προπληρωμή των δανείων έχει οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο. Η έγκριση δίνεται πάντως υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας.

«Υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μετριάσει τους μελλοντικούς κινδύνους, προτείνεται τα ΔΣ του EFSF και του ESM να εγκρίνουν την άρση των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους, προκειμένου να επιτρέψουν αυτή την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

Στην επίσημη επιστολή του ο ESM επισημαίνονται τέσσερα οφέλη από την προεξόφληση:

α) Περιορίζεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος, αφού τα ΔΝΤ είναι σε αμερικανικό δολάριο.

β) Εξοικονομούνται 33,07 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021 από τη διαφορά στο επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ και σε εκείνο των εκδόσεων χρέους, που θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή τους.

γ) Βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους. Μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2060, συγκριτικά με το σενάριο της κανονικής πληρωμής.

δ) Δίνεται ακόμη ένα θετικό σήμα στις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε