Ευρωζώνη: Καθησυχαστικά μηνύματα από Ρέγκλινγκ για την πορεία της οικονομίας

Ευρωζώνη: Καθησυχαστικά μηνύματα από Ρέγκλινγκ για την πορεία της οικονομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:20 Δημιουργία 05/11/19, 11:18

Καθησυχαστικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη εξέπεμψε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας από το βήμα του Economist στη Λευκωσία, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι πιο απότομη από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ελλοχεύει ύφεση.

«Είμαστε στη φάση της επιβράδυνσης, αλλά όχι σε ύφεση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σχολιάζοντας τα στοιχεία, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης το δεύτερο τρίμηνο επεκτάθηκε μόλις 0,2% ύστερα από ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν οδηγεί κάθε κυκλική επιβράδυνση σε ύφεση και πως δεν σημαίνει κάθε ύφεση νέα κρίση» συνέχισε ο Ρέγκλινγκ, εξηγώντας πως «είναι σημαντικό να κοιτάζουμε τους παράγοντες. Αυτή η επιβράδυνση συνδέεται κυρίως με εξωτερικούς παράγοντες, ενώ η εσωτερική ζήτηση παραμένει ανθεκτική».

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε πως η Ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση της όποιας μελλοντικής κρίσης, από ό,τι πριν από μία δεκαετία, αλλά αναγνώρισε πως μπορούν να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η αρχιτεκτονική της.

Όπως είπε, ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, δημοσιονομική ικανότητα για μακροοοικονομική σταθεροποίηση (κάτι που χαρακτήρισε στοιχείο- κλειδί στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης) και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «ασφαλούς ενεργητικού» θα πρέπει να συζητηθούν άμεσα.

Αν σου άρεσε κάνε