Και πάλι ο Μοσκοβισί για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας

Και πάλι ο Μοσκοβισί για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:44 Δημιουργία 07/11/19, 13:40

Μια ακόμα αναφορά στη «χαλάρωση» του στόχου του 3,5% επί του ΑΕΠ της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του απερχόμενου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ευρωζώνη.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Γάλλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στα ποσοστά ανάπτυξης που προβλέπονται για το 2019 (1,8%) και το 2020 (2,3%), σημειώνοντας ότι υποστηρίζονται από ένα «φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό πακέτο» και την αύξηση των εξαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μοσκοβισί έκανε αναφορά στη μείωση της ανεργίας στο 14% το 2021, υπογραμμίζοντας ότι, αν και ακόμα υψηλή, θα έχει μειωθεί στο μισό από τα επίπεδα που έφτασε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χαιρέτισε, επίσης, την προβλεπόμενη μείωση του χρέους από το 175,2% το 2019 στο 169,3% το 2020 χάρη στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα εν λόγω στοιχεία ανοίγουν το δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η θέση του και η θέση της Επιτροπής Γιούνκερ ήταν ότι χρειάζεται «αξιοπιστία» και ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται».

Ωστόσο, τόνισε, «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει για πάντα αυτό», να αναγκάζεται η Ελλάδα να πετυχαίνει για πάντα πλεόνασμα 3,5%, κάτι που θα συζητηθεί, όπως είπε, «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

«Σημαντικό ήταν να υπάρξει αξιοπιστία για φέτος και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς την κυβέρνηση όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα πριν από λίγο καιρό», επεσήμανε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η «προϋπόθεση» προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους εταίρους της χώρας. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την επόμενη Επιτροπή.

Αν σου άρεσε κάνε