Όλα έτοιμα για τον «Ηρακλή»

Όλα έτοιμα για τον «Ηρακλή»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:46 Δημιουργία 15/11/19, 09:42

Προ των πυλών βρίσκεται το σχέδιο νόμου APS «Ηρακλής», το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και αύριο, Σάββατο.

Όπως λένε οι πληροφορίες, απομένει η οριστικοποίηση του ελάχιστου ανακτησιμότητας από τους servicers, δηλαδή το ποσοστό των δανείων που θα ανακτούν οι εταιρείες και κάτω από το οποίο θα πρέπει να φεύγουν από το σύστημα «Ηρακλής», ώστε το σχέδιο νόμου να σταλεί στους θεσμούς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το στοιχείο αυτό μελετάται από τις νομικές υπηρεσίες των τραπεζών.

Σημειώνεται πως χθες η τραπεζική κοινότητα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Ζαββό, προκειμένου να εγκριθεί η τελική μορφή του σχεδίου.

Το σχέδιο προβλέπει πως συστήνεται η υπηρεσία που θα πραγματοποιεί το monitoring των εργασιών των servicers, προκειμένου οι ανακτήσεις να είναι όσο πιο άμεσες γίνεται.

Οι servicers θα επιλέγονται μεν από τις τράπεζες, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αυξημένο λόγο σε ό,τι αφορά τις εργασίες τους, τον έλεγχο των εργασιών αυτών και την τελική ανάλυση στην αποτελεσματικότητά τους.

Ως προς το θέμα τού πώς θα διανεμηθούν οι εγγυήσεις, η κατάληξη είναι να ισχύσει το δόγμα «first come, first served» και εφόσον οι εγγυήσεις δεν επαρκέσουν, θα συσταθεί ένα δεύτερο σχέδιο «Ηρακλής» με νέες εγγυήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε