«Κληρώνει» για το μέρισμα την ερχόμενη εβδομάδα

«Κληρώνει» για το μέρισμα την ερχόμενη εβδομάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:00 Δημιουργία 18/11/19, 13:46

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τη διανομή μερίσματος.

Μάλιστα, τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας την εκτέλεση προϋπολογισμού δεκαμήνου, επεσήμανε ότι τα καθαρά έσοδα του Οκτωβρίου είναι αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρωτογενές πλεόνασμα συνολικά διαμορφώνεται στα 5,75 δισ. στο δεκάμηνο, υπερβαίνοντας τον στόχο για τον συγκεκριμένο διάστημα κατά 3,44 δισ.

Πηγές από το ΥΠΟΙΚ σημειώνουν επίσης ότι η αύξηση των εσόδων, που καταγράφεται τον Οκτώβριο παρά το μικρό της μέγεθος, θεωρείται σημαντική, διότι δείχνει ότι υπεραντισταθμίζονται απώλειες 120 – 150 εκατ. ευρώ μηνιαίως από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει στα χέρια του τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο και βάσει αυτών θα καταρτιστεί και η τελική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με το ύψος του ποσού.

Όπως υπογραμμίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, οι σχετικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ληφθούν ακόμη και μέχρι το τέλος του μήνα.

Όσον αφορά στο ύψος του ποσού αλλά και στο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο που ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά και από το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο έχει ένα αδιάθετο αποθεματικό προκύπτει ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα των 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε