Εβδομάδα εξελίξεων για τον «Ηρακλή»

Εβδομάδα εξελίξεων για τον «Ηρακλή»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:53 Δημιουργία 19/11/19, 11:49

Εβδομάδα εξελίξεων είναι η τρέχουσα όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο και το σχέδιο «Ηρακλής», το τελικό κείμενου το οποίου αναμένεται να σταλεί σήμερα, Τρίτη σε DGComp, ΕΚΤ – SSM και ESM.

Στόχος είναι το σχέδιο να λάβει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, ώστε το ν/σ να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις της Alpha Bank για το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο, που προβλέπει τιτλοποίηση-μαμούθ και απόσχιση (carve-out) της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Το σχεδιασμό τους για τη στρατηγική και τους στόχους μείωσης των NPEs/NPLs αναμένεται να παρουσιάσουν μέχρι την Παρασκευή και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, τη στιγμή μάλιστα που διανύουμε περίοδο παρουσίασης των αποτελεσμάτων γ’ 3μήνου 2019.

Σημειώνεται πως όλες οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μπουν στον «Ηρακλή» εντός του 2020.

Το νομοσχέδιο προβλέπει παροχή κρατικών εγγυήσεων 12 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μπορούν να «σηκώσουν» τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 36 δισ. ευρώ μέσα σε ορίζοντα 18 μηνών, με δυνατότητα παράτασης.

Οι εγγυήσεις θα χορηγούνται στην κάθε τράπεζα στο χρόνο και κατά το ποσό που η καθεμία θα υποβάλει σχετικό αίτημα (first come first served).

Αν σου άρεσε κάνε