«Ανταρσία» ΟΑΕΔ σε υπουργική απόφαση για τους δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ

«Ανταρσία» ΟΑΕΔ σε υπουργική απόφαση για τους δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 26/11/19, 19:59

TAGS

Δεν πρόκειται να εφαρμόσει ο ΟΑΕΔ τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης σε βάρος των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, ξεκαθαρίζει η νέα διοίκηση του Οργανισμού, καθώς τη θεωρεί «κοινωνικά ανάλγητη» και «σε ευθεία αντίθεση με διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξασφαλίζουν στους πολίτες τους "υψηλό επίπεδο οικονομικής προσιτότητας" στην κοινωνική στέγαση».

Πιο αναλυτικά, ο ΟΑΕΔ δίνει σήμερα απάντηση στους ισχυρισμούς συνδικαλιστικής παράταξης που δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου «προκαλώντας σύγχυση στους άμεσα ενδιαφερομένους» σχετικά με τις οφειλές δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ δίνει ο ΟΑΕΔ.

Όπως σημειώνει, στην εν λόγω ανακοίνωση υποστηριζόταν ότι ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει από τις αρχές του 2020 στον καταλογισμό οφειλών μέσω ΔΟΥ σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, που δεν θα έχουν προχωρήσει στην υποβολή αιτήσεων ρύθμισης χρεών δανείων από ίδια κεφάλαια (με διαγραφή χρεών κάτω των 6.000 ευρώ και «κούρεμα» του 15% του αρχικού ποσού) μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Επί του συγκεκριμένου θέματος ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι η νέα Διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη σχετική ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ (προβλέπεται στη με αριθμ. 52246/3173/ΦΕΚ Β’ 539/16.02.2018 Υπουργική Απόφαση), σε βάρος των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ. «Αφενός διότι είναι κοινωνικά ανάλγητη, αφετέρου διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες, διαθέτοντας υπερνομοθετική ισχύ, υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξασφαλίζουν στους πολίτες τους "υψηλό επίπεδο οικονομικής προσιτότητας" στην κοινωνική στέγαση».

Για τον λόγο αυτόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε σήμερα, Τρίτη, πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την τροποποίηση των επίμαχων ρυθμίσεων της εν λόγω υπουργικής απόφασης προς όφελος των δανειοληπτών.

Αν σου άρεσε κάνε