Ελληνο-ιταλική συμφωνία για ισχυρό ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο

Ελληνο-ιταλική συμφωνία για ισχυρό ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:41 Δημιουργία 27/11/19, 09:36

Τη βούλησή τους για στενότερη και πολυεπίπεδη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα επιβεβαίωσαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, μέσω συμφωνίας συνεργασίας (Memorandum of Understanding) που υπέγραψαν ο υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Γεράσιμος Θωμάς, κι ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Stefano Patuanelli, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Ρώμη.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται - μεταξύ άλλων - στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, στην υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Υψηλής Τάσης Ελλάδας-Ιταλίας, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα και Ιταλία δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου, επιταχύνοντας παράλληλα την απανθρακοποίηση των οικονομιών τους. Οι δύο χώρες θα ενθαρρύνουν τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει:

-Τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα.

-Την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας, ώστε η ελληνική αγορά να έχει καλύτερη πρόσβαση στην ιταλική αγορά που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο βάθος και ρευστότητα, με στόχο της μείωση των τιμών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανιών.

-Την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας.

-Την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των μικροδικτύων και των projects των «έξυπνων» νησιών, την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στην αποθήκευση ενέργειας και τη διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων, στις υποδομές ηλεκτροκίνησης και σε άλλους τομείς.

-Την προώθηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ, της κατασκευής νέων υποδομών και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα.

-Την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού και την παροχή, στο μεσοδιάστημα, πρόσβασης της ελληνικής αγοράς σε ιταλικούς αποθηκευτικούς χώρους μέσω ανάστροφων ροών(reverseflows).

-Την εδραίωση συνεργασίας στον κλάδο διανομής φυσικού αερίου, με στόχο την ανάπτυξη των δικτύων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς - μεταξύ άλλων - της διαχείρισης των δικτύων, της ψηφιοποίησης, της δημιουργίας έξυπνων δικτύων.

-Την προώθηση της χρήσης του LNG στις θαλάσσιες μεταφορές και την ενθάρρυνση της βιώσιμης κινητικότητας.

Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σε δήλωσή του σημείωσε πως «με τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, η Ελλάδα και η Ιταλία, δύο μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στηρίζουμε έμπρακτα το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταχύτερη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Ταυτόχρονα, εμβαθύνουμε την ήδη εξαιρετική συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ και θέτουμε τα θεμέλια για εξωστρεφή ανάπτυξη των εταιρειών μας προς την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Αφρικής».

Αν σου άρεσε κάνε