Στον «αέρα» το ζήτημα μείωσης των πλεονασμάτων για το Eurogroup

Στον «αέρα» το ζήτημα μείωσης των πλεονασμάτων για το Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:18 Δημιουργία 02/12/19, 17:10

Να αποφύγουν κάθε αναφορά για το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα προσπαθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει του μεθαυριανού Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν για τη συνεδρίαση της Τετάρτης, σχετικά με τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, προς το παρόν δεν έχει διεξαχθεί καμία συζήτηση επί του θέματος.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την 4η έκθεση της Ελλάδας θετική, καθώς οι συμφωνημένοι στόχοι παραμείνουν σεβαστοί από τη χώρα. «Δεν μπορώ να προβλέψω πως θα εξελιχθεί στη συζήτηση στο Eurogroup αλλά το Euroworking group της προηγούμενης εβδομάδας ήταν θετικό” είπε χαρακτηριστικά».

Εξάλλου, σημειώνεται πως στη μεθαυριανή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ θα δοθεί το πρώτο «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).

Τα 767 εκατομμύρια ευρώ που είναι το ποσό που θα επιστραφεί στην Ελλάδα, θα καθοριστεί το επόμενο έτος αφού πρώτα έχει πάρει και το πράσινο φως από κάποια κοινοβούλια και κυρίως την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το επόμενο έτος επίσης αναμένεται να διεξαχθεί η όποια συζήτηση για αλλαγή χρήσης των κερδών επί ελληνικών ομολόγων. Η ελληνική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του προηγούμενου Euroworking Group έθεσε το θέμα αλλαγής χρήσης των χρημάτων αυτών και αντί να αποπληρώσουν το χρέος όπως έχει συμφωνηθεί, να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτός άλλωστε είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος έμμεσης μείωσης του χρέους.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να θέσει το θέμα αυτό, αλλά το Eurogroup της Τετάρτης δε θα εξετάσει το ελληνικό αίτημα. Όπως ξεκαθάρισε η ίδια η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας δίνει αυτή την δυνατότητα αυτή αλλαγής χρήσης αλλά θα χρειαστούν, όπως είπε πολλές ακόμα τεχνικές συζητήσεις προετοιμασίας για το θέμα.

Αν σου άρεσε κάνε