Το «ταμείο» Σταϊκούρα για τη συνεδρίαση του Eurogroup

Το «ταμείο» Σταϊκούρα για τη συνεδρίαση του Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:06 Δημιουργία 04/12/19, 19:00

Την έντονη ικανοποίηση του για τα όσα συζητήθηκαν στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εστιάζοντας στο «πράσινο φως» των Ευρωπαίων ομολόγων του για την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του χρέους προς την Αθήνα ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους συμμετέχοντες η καλή πορεία της οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η θετική δυναμική και αποφασίστηκε η αποδέσμευση του 2ου πακέτου μέτρου ελάφρυνσης ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ»

Ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι η αποδέσμευση έγινε χωρίς όρους προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλιότερα, και με βάση την πιο θετική αξιολόγηση της οικονομίας μέχρι σήμερα.

Για πρώτη φορά, πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός, αναδείχθηκε και καταγράφηκε το ζήτημα των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς και αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Η ελληνική οικονομία προχωράει προς την πλήρη κανονικοποίηση, καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στήριξη αδυνάμων και μεσαίας τάξης και ισχυροποίηση χώρας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πηγές του Eurogroup, στο πρώτο προσχέδιο της ανακοίνωσης δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρόταση για την χρήση των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς. Μπήκε όμως στο δεύτερο με τους απαραίτητους «αστερίσκους», βεβαίως. Δηλαδή, η αποσαφήνιση για το πότε, πως και σε ποια έργα θα έρθει μετά από συνεννόηση της Αθήνας με τους θεσμούς και μετά από νέα έγκριση του EuroworkingGroup, ακολούθως του Eurogroup και με την έγκριση των πέντε εθνικών κοινοβουλίων της Ευρωζώνης, πρώτα απ’ όλα της Γερμανίας.

Αν σου άρεσε κάνε