Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το κοινωνικό μέρισμα

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το κοινωνικό μέρισμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:04 Δημιουργία 05/12/19, 09:02

Το αργότερο αύριο, Παρασκευή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τη διανομή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος, με το Οικονομικό επιτελείο να δηλώνει ικανοποίηση για την καλή πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τον Νοέμβριο, έναν από τους δυσκολότερους μήνες του χρόνου ως προς αυτό το «μέτωπο».

Σημειώνεται πως όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εξής τρεις κοινωνικοί ομάδες: πολύτεκνοι, γονείς παιδιών ΑμεΑ και μακροχρόνια άνεργοι.

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινές δηλώσεις του ο Στέλιος Πέτσας άνοιξε «παράθυρο» σε μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, οι δικαιούχοι θα είναι περίπου 200.000 νοικοκυριά και το ποσό θα κυμανθεί από τα 500 έως τα 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι πιθανό οι δικαιούχοι να χρειαστεί να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσα στον μήνα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι στις φορολογικές αρχές οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των δικαιούχων. Έτσι, αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας -είναι πιθανό να συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου- αναμένεται να ενεργοποιηθεί για λίγες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις.

Όσον αφορά τα κριτήρια χορήγησης, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην εφαρμογή ενός «βαθιά κοινωνικού» κριτηρίου για την επιλογή ειδικά των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι και θα λάβουν τελικώς την οικονομική ενίσχυση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά για την ομάδα των γονέων με παιδιά ΑμεΑ δεν θα τεθούν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, καθώς, πέραν του ευαίσθητου θέματος, είναι και πολύ μικρός ο αριθμός των δικαιούχων (μόλις 18.000 οικογένειες με ανήλικα παιδιά και επιπλέον 7.000 με παιδιά ηλικίας έως και 25 ετών).

Αν σου άρεσε κάνε