Στις αρχές του 2020 τα μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Στις αρχές του 2020 τα μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:50 Δημιουργία 12/12/19, 14:46

Μέσα στις αρχές του 2020 θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ τις προτάσεις για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Επανέλαβε δε τη βούληση της κυβέρνησης για μείωση κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2020 κατά 0,9%.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη αποσύνδεση εισοδήματος και εισφορών, θεσπίζοντας ένα νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης -συνολικά 6+1- και πλήρως ανταποδοτικό. Η κατώτατη κατηγορία θα προβλέπει εισφορές 210 ευρώ, ενώ θα υπάρχει επίσης μια ειδική ασφαλιστική κλάση που θα αφορά στους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε, είναι το νέο σύστημα να έχει αναδρομική ισχύ από 4/10 - ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το δημόσιο προϋπολογισμό, παραμένει ως πυλώνας του κοινωνικού κράτους, ενώ το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης είναι πλέον καθαρά συσχετισμένο με την επιλογή εισφορών», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν από 35 και πάνω χρόνια εργασίας, καθώς στην άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ που προβλέπεται σήμερα για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έθεσε στον κ. Μηταράκη τα ζητήματα των υπέρμετρων επιβαρύνσεων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από φόρους και εισφορές, του υψηλού μη μισθολογικού κόστους, της γραφειοκρατίας, με αιχμή τον ΕΦΚΑ, της «μαύρης εργασίας», ενώ υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προωθεί η κυβέρνηση, συνοδευόμενο από τη μείωση της φορολογίας, μπορεί να δώσει σημαντική «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα.

Αν σου άρεσε κάνε