«Γκάζια» από Σταϊκούρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

«Γκάζια» από Σταϊκούρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:26 Δημιουργία 12/12/19, 16:19

Σε νέα προειδοποίηση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προς τους πολίτες για την πρώτη κατοικία προχώρησε την Πέμπτη ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη Βουλή, κατά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών στη συζήτηση για το σχέδιο «Ηρακλής» στην Ολομέλεια.

Ο ΥΠΟΙΚ απήθυνε έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν, έως τα τέλη Απριλίου 2020, τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας του,

Ακόμα, ο κ. Σταϊκούρας άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία - όπως είπε - τα παρέδωσε (ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων) το 2019 στο ίδιο περίπου ποσοστό (43,5%) από όσο τα παρέλαβε το 2015 (43,6%). Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κόκκινων δανείων έπεφτε στο μισό, στην Ελλάδα - επί ΣΥΡΙΖΑ - τα κόκκινα δάνεια έμεναν στα ίδια επίπεδα, όπως συμπλήρωσε

Παράλληλα, μνημόνευσε δήλωση του τέως υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της 31ης Οκτωβρίου 2015, με την οποία υποσχόταν -όπως είπε- ότι έως το τέλος του θα έχει αντιμετωπιστεί θέμα των κόκκινων δανείων. Αυταπάτες και σε αυτό το πεδίο, σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας.

Για το νομοσχέδιο καθ' εαυτό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, για υψηλή βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση, για υλοποίηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και αξιοποίηση των αδρανών πόρων οικονομίας και για τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας. Η κυβέρνηση, κατέληξε, «υλοποιεί τις δεσμεύσεις της εκεί που οι άλλοι δεν τολμούσαν».

Αν σου άρεσε κάνε