Ο Στουρνάρας υπερασπίστηκε εκ νέου τις πολιτικές της ΕΚΤ

Ο Στουρνάρας υπερασπίστηκε εκ νέου τις πολιτικές της ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:39 Δημιουργία 13/12/19, 14:38

Η νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος έχει συμβάλει επιτυχημένα στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών από την δημιουργία της νομισματικής ένωσης μέχρι και σήμερα, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Στο διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά προκλήσεις που ενδέχεται να σημειωθούν στο μέλλον. Τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής παραμένουν διαθέσιμα και υπάρχει επαρκές περιθώριο να τροποποιηθούν ή να ενισχυθούν αν υπάρξει ανάγκη, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας κατά την ομιλία του στο τρίτο ετήσιο συνέδριο προσομοίωσης της ΕΚΤ. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της προσομοίωσης ανήκει στην ομάδα Get Involved, μια πρωτοβουλία εξαιρετική, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ.

«Οι πρόσφατες εμπειρίες μας και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μας έκαναν ωστόσο να αναρωτηθούμε εάν η στρατηγική του Ευρωσυστήματος για τη νομισματική πολιτική χρειάζεται να αλλάξει, ώστε να ενσωματώνει τα διδάγματα που πήραμε τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ποσοτικός ορισμός της σταθερότητας των τιμών και ο τρόπος ανάλυσης των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών. Η τελευταία αναθεώρηση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος είχε πραγματοποιηθεί το 2003. Προσφάτως, αποφασίσαμε στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να ενταχθούν, πέραν των ζητημάτων νομισματικής πολιτικής, και θέματα όπως η ενσωμάτωση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στην κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, κ.λπ. H συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει τώρα και θα διαρκέσει μέχρι περίπου το τέλος του 2020», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ενώ παρέπεμψε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα του Καναδά, έχουν ξεκινήσει την αναθεώρηση της στρατηγικής τους.

Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στους στόχους του Ευρωσυστήματος, ενώ έκανε και μια ιστορική αναδρομή στα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει εφαρμόσει η ΕΚΤ για τη διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών. Όπως τόνισε, το Ευρωσύστημα επιδιώκει συνεπώς να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη του ευρώ και να συμβάλει ουσιαστικά στη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση του επιπέδου της απασχόλησης. Παράλληλα, ως εποπτική αρχή, μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αν σου άρεσε κάνε