Μία ανάσα από τα 7 δισ. το πλεόνασμα στο 11μηνο

Μία ανάσα από τα 7 δισ. το πλεόνασμα στο 11μηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:52 Δημιουργία 16/12/19, 13:39

Μια ανάσα από τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ (6,945 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,715 δισ. ευρώ) διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο τέλος Νοεμβρίου, με τα καθαρά έσοδα να εμφανίζουν υπέρβαση κατά 380 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και τις δαπάνες να είναι μειωμένες κατά 1,885 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη υποεκτέλεση των δαπανών συνδέεται με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλες αρρυθμίες στις δαπάνες, 881 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερες έναντι του στόχου κατά 268 εκατ. ευρώ είναι οι πληρωμές οπλικών συστημάτων.

«Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων. Σε σχέση με την Εισηγητική Έκθεση του 2020 είχαμε μια υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζει επίσης αξιόλογη βελτίωση ως προς τα έσοδα, ενώ δεν έχει ακόμα αναταχθεί η υποεκτέλεση στις δαπάνες που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους», σημειώνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο μεταξύ, αύξηση του κονδυλίου των 68 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης προανήγγειλε ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Η ειδική εφαρμογή έχει δεχτεί πληθώρα αιτήσεων δικαιούχων και με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αύξηση του κονδυλίου, που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες.

Η πλατφόρμα είναι ανοικτή και προγραμματίζεται να κλείσει στις 26 Δεκεμβρίου, ώστε να ακολουθήσουν οι πληρωμές του επιδόματος, ενώ ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εφόσον υπάρχουν ακόμα περισσότερες αιτήσεις να ληφθεί μέριμνα για πληρωμές και τον Ιανουάριο.

Αν σου άρεσε κάνε