Σταϊκούρας προς ΣΥΡΙΖΑ: Φέρτε μας ένα νόμο μείωσης φόρων

Σταϊκούρας προς ΣΥΡΙΖΑ: Φέρτε μας ένα νόμο μείωσης φόρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:38 Δημιουργία 16/12/19, 17:36

Για αντιπολιτευτικές αυταπάτες κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τις τοποθετήσεις των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών συγκεντρώνοντας τις βασικότερες παρατηρήσεις, είπε:

«Μας κατηγορείτε ότι ακυρώνουμε τις μειώσεις φόρων της προηγούμενης κυβέρνησης. Φέρτε μας ένα νόμο μείωσης. Όλα ήταν λόγια του αέρα και προεκλογικές υποσχέσεις. Το ίδιο κάνετε και με τον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα μειώνατε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στις 7.5.2019 “σήμερα έδωσα εντολή και ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό που θα καταθέσουμε 5,5 δισ. ευρώ για μείωση πλεονασμάτων”. Τέτοιος λογαριασμός δεν υπάρχει έως σήμερα.

Δεύτερη αυταπάτη: μας κατηγορείτε για αισιόδοξες προβλέψεις. Εμείς εκτιμούμε ότι θα φθάσουμε στο 2,8%. Εσείς συμφωνείτε με την εκτίμηση των Θεσμών στο 2,3%. Σε κάθε περίπτωση αποδέχεστε ότι θα είμαστε καλύτερα το 2020 από ότι ήμασταν το 2019.

Μας λέτε ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε είναι ταξικός. Όμως απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. Άκουσα την κριτική ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και στα ανώτερα στρώματα. Η σωστή πολιτική είναι η μη ταξική που δίνουμε έμφαση στα χαμηλότερα στρώματα. Εσείς ασκούσατε ταξική πολιτική. Η μείωση φόρου στα φυσικά πρόσωπα είναι ταξικό μέτρο; Η μείωση στις επιχειρήσεις όλων έχει ταξικό πρόσημο; Λέτε ότι μας αφήσατε δημοσιονομικό χώρο που δεν αξιοποιήσαμε. Μα ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι δεν άφησε δημοσιονομικό χώρο. Μας αφήσατε κενό και το καλύψαμε” αναφορικά δε με τον τρόπο που καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό του ΣΥΡΙΖΑ είπε “είχαμε 869 εκατ ευρώ από τον Ιούνιο λόγω αύξησης εσόδων ΦΠΑ και 410 εκατ ευρώ μείωση οροφών δαπανών που δεν θα δαπανούνταν. Είχαμε και καλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Αποδεικνύεται ότι όταν μειώνεις φορολογικούς συντελεστές ανταπεξέρχονται περισσότεροι στις υποχρεώσεις τους».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προωθεί και συνεκτική κοινωνική πολιτική με διατήρηση του πλέγματος επιδομάτων, αντιμετώπισης του δημογραφικού και νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αν σου άρεσε κάνε