Ευρωτράπεζες: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκδόσεις SNP ομολόγων

Ευρωτράπεζες: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκδόσεις SNP ομολόγων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:17 Δημιουργία 30/12/19, 13:14

Σε πορεία για έκδοση-ρεκόρ ύψους 100 δισ. ευρώ χρέους που υπόκειται σε bail in το 2019, βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στους πιο αυστηρούς κανόνες μετά την κρίση, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τους φορολογούμενους από το να πληρώσουν τον λογαριασμό σε μελλοντικές χρεοκοπίες τραπεζών.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν ήδη εκδώσει €94 δισ. σε senior non-prefered (SNP) bonds μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και αναμένονται να ξεπεράσουν το όριο των €100 δισ. μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Τα senior non-prefered bonds είναι εργαλεία ομολόγων σχεδιασμένα για να στηρίξουν τις τράπεζες σε μελλοντικές χρηματοοικονομικές κρίσεις.

Θεωρητικά, τα senior non-prefered bonds θα απαιτήσουν από τους κατόχους των ομολόγων και όχι από τους φορολογούμενους να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, τις οποίες οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις θεωρούν πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν (too big to fail), εάν και όταν χτυπήσει η επόμενη κρίση.

Η έκδοση SNP ομολόγων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί ιδιαιτέρως από την εισαγωγή τους, από 68 δισ. ευρώ το 2016 σε 85 δισ. το 2018 και πάνω από €100 δισ. φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Ratings. Οι γαλλικές τράπεζες έκαναν τις μεγαλύτερες εκδόσεις το 2019, ενώ ακολούθησε η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Ο Alexandre Birry, αναλυτής της S&P, σημειώνει: «Φέτος θα είναι χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά την έκδοση των νέων senior non-preferred εργαλείων στην Ευρώπη». Προβλέπει επίσης ότι και το 2020 θα είναι ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ.

Αν σου άρεσε κάνε