Σε υψηλά οκτώ μηνών η απασχόληση στην ελληνική μεταποίηση

Σε υψηλά οκτώ μηνών η απασχόληση στην ελληνική μεταποίηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:50 Δημιουργία 02/01/20, 11:47

Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε τον Δεκέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική μεταποίηση, αν και διαπιστώθηκε περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών και αύξηση της απασχόλησης σε υψηλά οκτώ μηνών, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο μεταποιητικός τομέας παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία.

Ο δείκτης PMI της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υποχώρησε στις 53.9 μονάδες στο τέλος του τελευταίου τριμήνου του 2019, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54.1 μονάδες του Νοεμβρίου. Ο δείκτης παραμένει σταθερά πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο με σκοπό να ανταποκριθούν στη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε έντονα αισιόδοξη.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε λόγω των μεγαλύτερων αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών, ενώ οι τιμές εργοστασίου αυξήθηκαν με μόλις οριακό ρυθμό. Τα στοιχεία για τον ΡΜΙ και την μεταποιητική δραστηριότητα καταδεικνύουν σταθερή βελτίωση της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών και ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου συνεχούς αύξησης, η οποία εκτείνεται σε δυόμισι χρόνια. Η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί μέσα στο 2019.

Παρόλα αυτά, η άνοδος αποδόθηκε στην περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών. Σύμφωνα με αναφορές, η εντονότερη ζήτηση των πελατών οδήγησε στην αύξηση των νέων εργασιών στο τέλος του τέταρτου τριμήνου. Η αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών ήταν σταθερή, αλλά εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση μεταξύ των βασικών πελατών εξαγωγών.

Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό οκτώ μηνών τον Δεκέμβριο, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Η αύξηση του προσωπικού αποδόθηκε στον περαιτέρω μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και στην επακόλουθη αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής

Αν σου άρεσε κάνε