Ευρωζώνη: Ανέβασε στροφές ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Ανέβασε στροφές ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:35 Δημιουργία 07/01/20, 12:33

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις αποδείχθηκαν πιο ισχυρές από ό,τι αναμενόταν, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η ζήτηση των νοικοκυριών ενισχύεται.

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,3% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Νοέμβριο η ετήσια άνοδος ήταν 1%. Σε μηνιαία βάση ήταν 0,3% υψηλότερες.

Η ετήσια μέτρηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από την ετήσια άνοδο των τιμών ενέργειας κατά 0,2%, μετά την πτώση 3,2% του Νοεμβρίου.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, διατηρήθηκε στο 1,4% τον Δεκέμβιο.

Την ίδια ώρα ανέκαμψαν και οι λιανικές πωλήσεις, καθώς ήταν πιο δυνατές τον Νοέμβριο. Μετά από δύο μηνιαίες απώλειες, ενισχύθηκαν 1% μηνιαίως και 2,2% ετησίως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν μόλις 0,6% μηνιαία άνοδο και 1,3% ετήσια.

Αν σου άρεσε κάνε