Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:39 Δημιουργία 08/01/20, 12:36

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο, κυρίως εξαιτίας της ανόδου που σημειώθηκε σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς η αυξημένη αισιοδοξία στον τομέα των υπηρεσιών, αντιστάθμισε και με το παραπάνω την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν εμφάνισε πως το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στις 101,5 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 101,2 μονάδες το Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις για 101,4 μονάδες.

Το βελτιωμένο κλίμα αποδίδεται στην υψηλότερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, που αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό κλάδο, και στις κατασκευές.

Το κλίμα στη βιομηχανία υποχώρησε ελαφρώς παρά το ότι τα εργοστασιακά στελέχη αναμένουν αύξηση των τιμών πώλησης. Το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών επιδεινώθηκε σημαντικά, καθώς τα νοικοκυριά προβλέπουν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώθηκε σημαντικά στην Ιταλία, όπου ανέκαμψε υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο μετά από μια μικρή πτώση το Νοέμβριο.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε βελτιωμένο κλίμα σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, με την αύξηση της αισιοδοξίας μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων, να συμπίπτει με την χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Αν σου άρεσε κάνε