Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της - Μειώνει τα επιτόκια ο ESM

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της - Μειώνει τα επιτόκια ο ESM

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:57 Δημιουργία 09/01/20, 13:30

Την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο ESM, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε το 2018.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ESM, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το επιτοκιακό περιθώριο (step-up margin) στο ελληνικό δάνειο, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η αξία της μείωσης ανέρχεται στα 122,15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους, στις 20 Δεκεμβρίου, ο ESM εκταμίευσε 644,42 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών λόγω διακράτησης ελληνικών ομολόγων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESΜ Κλάους Ρέγκλινγκ, «μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων. Η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου και η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων έχει συμβάλλει στην ανάκαμψη της χώρας. Με εκκρεμή δάνεια πάνω από 190 δισ. ο EFSF και ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας και είναι κοινό μας συμφέρον η Ελλάδα να καταστεί μια επιτυχημένη οικονομία», συμπλήρωσε.

Αν σου άρεσε κάνε