Ξανά στην Αθήνα την Τετάρτη τα κλιμάκια των δανειστών

Ξανά στην Αθήνα την Τετάρτη τα κλιμάκια των δανειστών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 14/01/20, 19:10

Με τις συζητήσεις μεταξύ των κλιμακίων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση από αύριο, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, κάνει πρεμιέρα η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγησης για την οικονομία της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων που φτάνουν αύριο στη χώρα μας, θα ακολουθήσουν από τις 20 του μήνα οι επικεφαλής.

Οι τρεις εκπρόσωποι των θεσμών (ΕΕ, ESM, ΕΚΤ) θα μείνουν μέχρι τις 24 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα για ν αναχωρήσουν αμέσως μετά προς Λουξεμβούργο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και να συντάξουν τη νέα έκθεση αξιολόγησης με βάση την εικόνα που σχημάτισαν για την πρόοδο που σημείωσε η Αθήνα στα προαναφερθέντα προαπαιτούμενα.

Η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα παίξει κομβικό ρόλο στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, στο πλαίσιο της απόφασης για τη χρήση των κεφαλαίων από τα ελληνικά ομόλογα για τους αναπτυξιακούς σκοπούς, σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών.

Στο Eurogroup του Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έχοντας εξασφαλίσει νωρίτερα μια ακόμα θετική έκθεση των θεσμών, αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του και επισήμως το αίτημα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διενεργούν τη δική τους Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, πάνω στην οποία η κυβέρνηση αναμένεται πως θα οικοδομήσει τα επιχειρήματά της στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

ΔΝΤ και ΕΚΤ βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης στο αίτημα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ και η Κομισιόν φέρεται επίσης θετικά διακείμενη. Ο ESM, παρότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ από το περασμένο φθινόπωρο έχει ανοίξει παράθυρο διαπραγμάτευσης υπό προϋποθέσεις, δεν φαίνεται να βιάζεται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως από το γερμανικό στρατόπεδο τα μηνύματα είναι μάλλον αρνητικά.

Πιθανότερο χρονικό σημείο λήψης απόφασης για τα πλεονάσματα είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους και για την ακρίβεια πιο κοντά στο τέταρτο τρίμηνο. Τότε, στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη δική του επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, ενσωματώνοντας τις νέες προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης και κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Οι αρχικές προβλέψεις για μέσο κόστος στη ζώνη του 5% και ρυθμό ανάπτυξης 1% έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις

Αν σου άρεσε κάνε