«Παζάρια» για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη

«Παζάρια» για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:59 Δημιουργία 20/01/20, 10:56

Επί τάπητος έχει τεθεί ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με κύριο αντικείμενο προς συζήτηση η συμφωνία των μέτρων για τον περιορισμό της μονοπωλιακής θέσης της στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα αρμόδια κλιμάκια είναι στην Αθήνα και έχουν ήδη συναντηθεί με στελέχη του ΥΠΕΝ, ενώ τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις επαφές του Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών την ερχόμενη Πέμπτη.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι Αθήνα και Βρυξέλλες φέρονται να συζητούν τη δημιουργία ενός ειδικού εταιρικού σχήματος (SPV), το οποίο θα αγοράζει ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες της δημόσιας εταιρείας, με στόχο τη μείωση της κυρίαρχης θέσης της στο ορυκτό καύσιμο.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να καταλήξουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Προς το παρόν, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε φάση εξεύρεσης συγκλήσεων των δύο πλευρών όσον αφορά κρίσιμα ζητήματα.

Σχετικά με το εταιρικό σχήμα, πρόκειται για SPV βιομηχανιών εντάσεως, οι οποίες θα αγοράζουν ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Με τον τρόπο αυτό θα επωμίζονται εκείνες το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων CO2, αφού έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης του.

Οι βιομηχανίες θα μπορούν να μεταπωλούν το ρεύμα σε άλλες επίσης βαριές μεταποιητικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται η συμμετοχή της ΔΕΗ στο λιγνίτη αλλά και το μερίδιο της στην υψηλή τάση.

Όμως, η Κομισιόν ζητεί την ένταξη στο σχήμα και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς.

Αν σου άρεσε κάνε