Στο Eurogroup του Μαρτίου ο πρώτος «σταθμός» για τα πλεονάσματα

Στο Eurogroup του Μαρτίου ο πρώτος «σταθμός» για τα πλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:27 Δημιουργία 21/01/20, 08:22

Τον ερχόμενο Μάρτιο, στο Eurogroup, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την Αθήνα να ζητεί χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους.

Αυτό το συμπέρασμα καταγράφτηκε κατά το χθεσινό συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το νέο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη τόσο για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις διεκδικήσεις τις οποίες σχεδιάζει σταδιακά να βάλει και με την επίσημη διαδικασία στο τραπέζι του Eurogroup.

Η ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ ήταν καλή, ωστόσο η σχετική δήλωση του Τζεντιλόνι δείχνει πως υπάρχει δρόμος ακόμη μπροστά ως προς το «μέτωπο» των πλεονασμάτων.

«Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Είναι ένας συνεχιζόμενος διάλογος, που θα συνεχιστεί από την πλευρά μου στις αρχές Φεβρουαρίου με επίσκεψη στην Αθήνα. Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα πήρε πολύ ενδιαφέρουσες αποφάσεις, αλλά η συζήτηση για το μέλλον είναι ανοιχτή και νομίζω ότι βρίσκεται στην αρχή», δήλωσε ο ίδιος.

«Συνάντησα τον υπουργό στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου που έχουμε, που είναι καλός, γιατί ο ESM έχει εκταμιεύσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και ενδιαφερόμαστε πολύ για τις οικονομικές εξελίξεις. Η αποστολή των θεσμών βρίσκεται στην Αθήνα και είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Να δούμε εάν η πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη είναι σωστή –οι προοπτικές είναι λίγο πιο θετικές σε σχέση με την εκτίμησή μας πριν από δύο μήνες- αλλά όλα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Πρέπει επίσης άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το DSA να αποτιμηθούν από κοινού από τους θεσμούς και να υποβάλουμε έκθεση στο Eurogroup πιθανώς σε δύο μήνες», είπε από την πλευρά του ο Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης.

Αν σου άρεσε κάνε