Σταϊκούρας: Τα οφέλη για το Δημόσιο από το swap ομολόγων με την Εθνική

Σταϊκούρας: Τα οφέλη για το Δημόσιο από το swap ομολόγων με την Εθνική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:01 Δημιουργία 21/01/20, 12:58

Τα οφέλη από το swap ομολόγων με την Εθνική για το ελληνικό Δημόσιο τονίζει με σημερινή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) προέβη σε επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα τριών Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ και αξίας αγοράς περίπου 3,8 δισ. ευρώ, με μέσο σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 3,5% και μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια 5,4 έτη, που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης», σημειώνει ο ίδιος.

«Η εν λόγω επαναγορά έγινε με έκδοση ενός νέου ΟΕΔ διάρκειας 30 ετών, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας και αξίας αγοράς και ονομαστικό επιτόκιο 3,25%», προσθέτει ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «από τη συναλλαγή προέκυψαν τα ακόλουθα θετικά αποτελέσματα»:

- Είναι δημοσιονομικά και ταμειακά ουδέτερη για το ΕΔ.

- Μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης του ΕΔ, αφού λήξεις ομολόγων με μέση διάρκεια 5,5 ετών, αντικαθίστανται με ομόλογα λήξης 2050.

- Είναι μία εμβληματική έκδοση που βοηθά στην ανατιμολόγηση, επί τα βελτίω, του συνόλου της Ελληνικής καμπύλης για όλες τις μικρότερες διάρκειες των 30 ετών.

-Είναι επιβοηθητική ως προς την μελλοντική εκδοτική δραστηριότητα του ΕΔ.

-Για τη νέα έκδοση δεν καταβλήθηκε κάποιου είδους προμήθεια.

-Προέκυψε σημαντικό όφελος αναφορικά με το κόστος νέου δανεισμού του ΕΔ για διάρκεια 30 ετών.

-Το ΕΔ επέλεξε να επεκτείνει τη ληκτότητα μέρους του χρέους του σε 30 έτη, με σταθερό επιτόκιο, σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα αντιστάθμισε επιτοκιακό κίνδυνο.

-Η συναλλαγή επιφέρει περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τόσο αναφορικά με το λόγο χρέους προς ΑΕΠ όσο και με το λόγο των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του ΕΔ προς το ΑΕΠ.

Αν σου άρεσε κάνε