Αίτημα Σταϊκούρα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό «χώρο» μέσα από πέντε κινήσεις

Αίτημα Σταϊκούρα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό «χώρο» μέσα από πέντε κινήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:55 Δημιουργία 22/01/20, 14:30

Αίτημα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από πέντε κινήσεις άμεσης ή έμμεσης μείωσης των πλεονασμάτων κατέθεσε υπουργός Οικονομικών στους θεσμούς κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών την Τρίτη, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρέδωσε στους θεσμούς αναλυτικά κείμενα με τις θέσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο, με τον οποίο ζητεί να προχωρήσει στις τρεις από τις πέντε συνολικά αλλαγές και μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Πρόκειται για:

- Αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων για χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδύσεων.

- Δικαίωμα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος.

- Διεκδίκηση 200 εκατ. ευρώ δαπανών στις οποίες προέβη η Ελλάδα λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Ζητείται να μην προσμετρούνται στον προϋπολογισμό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη σημερινή συνάντηση τέθηκε το αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ, όπως έχει αναφέρει ήδη η κυβέρνηση αλλά και το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο θέμα της εισφοράς, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει ακόμα συγκεκριμένης προτάσεις ως προς το ύψος της επιδιωκόμενης μείωσης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρ. Σταϊκούρας θέλει να είναι απόλυτα βέβαιος για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων του έτους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει πριν συμπληρωθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τον Απρίλιο, όταν θα υπάρχει σχετική «ασφάλεια».

Ακόμα, στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε το δημοσιονομικό πεδίο καθώς και ζητήματα της ΑΑΔΕ και η πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αύριο, στο τραπέζι τίθεται, μεταξύ άλλων, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των κόκκινων δανείων, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ένας γύρος συνολικής αποτίμησης και οι θεσμοί αποχωρούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019, ενώ τίθενται επί τάπητος τα στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Δεν τέθηκε από τους θεσμούς κάποια ένσταση αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό. Όσον αφορά τον νέο κύκλο παροχών του 2020 που προωθεί η κυβέρνηση, θεωρείται ότι ασφαλής εικόνα θα υπάρχει περί τον Απρίλιο.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ αποφασίσθηκε ότι πλέον θα διαμορφώνεται με βάση ετήσιους στόχους. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί το ταχύτερο δυνατόν νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, με ειδικό κεφάλαιο για τη λειτουργία της ΣΕΚ.

Επίσης, στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, εξετάζονται διαφορετικές αλλά ρεαλιστικές επιλογές, ενώ στο θέμα της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες τονίστηκε ότι ο ρυθμός είναι καλός με εξαίρεση τα χρέη του ΕΦΚΑ.

Αν σου άρεσε κάνε