Η Fitch ανοίγει τον δρόμο για τη νέα έξοδο στις αγορές

Η Fitch ανοίγει τον δρόμο για τη νέα έξοδο στις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:01 Δημιουργία 25/01/20, 09:52

Τον δρόμο για την έκδοση 15ετούς ομολόγου τις προσεχείς ημέρες ανοίγει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, την πρώτη για το νέο έτος από διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε BB από BB-, με θετικές προοπτικές, με την ελληνική οικονομία να απέχει πλέον μόλις δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018, ενώ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης τον Αύγουστο του 2019, o οίκος τόνισε ότι στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στη δυναμική της ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, τώρα το ΥΠΟΙΚ μπορεί να «τρέξει» την έξοδο στις αγορές με νέα ομολογιακή έκδοση. Ήδη οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 15ετίας, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 1,31%, έχοντας αποκλιμακωθεί σχεδόν κατά 300 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς η φιλοαναπτυξιακή πολιτική της νέας κυβέρνησης και η προσήλωση στην προσέλκυση επενδύσεων ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επισημαίνεται ότι την σκυτάλη των αξιολογήσεων αναμένεται να παραλάβουν οι οίκοι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και η Moody’s στις 8 Μαΐου.

Αν σου άρεσε κάνε