Γαλλική «συμμαχία» για τα πλεονάσματα

Γαλλική «συμμαχία» για τα πλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:45 Δημιουργία 30/01/20, 09:38

Με ισχυρά μηνύματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων επιστρέφει η γαλλική αποστολή από το Παρίσι, τη στιγμή που η Αθήνα επικεντρώνει τις συζητήσεις της στο «μέτωπο» των πλεονασμάτων, καθώς η πρώτη μάχη για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup του ερχόμενου Μαρτίου.

Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επισκεφτούν την πρωτεύουσα και θα έχουν σημαντικές επαφές με υψηλά κυβερνητικά στελέχη.

Συγκεκριμένα, η πρώτη επίσκεψη αφορά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί Ντε Γκίντος. Στο πλαίσιο διαλέξεων που διοργανώνει το ΙΟΒΕ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα μιλήσει για “Τις τάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και τις Προοπτικές της Ελλάδας» με τη συμμετοχή επίσης, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί τη χώρα μας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

«Επενδύστε στην Ελλάδα»

«Επενδύστε στην Ελλάδα». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ, μιλώντας χθες στο γαλλοελληνικό οικονομικό φόρουμ στο Παρίσι.

«Οι γαλλικές επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα, μια χώρα που ανακάμπτει χάρις στο «πολιτικό θάρρος» της σημερινής κυβέρνησης, δήλωσε ο ίδιος.

«Πρέπει να πάτε. Δεσμευθείτε στην Ελλάδα, επενδύστε, αδράξτε τις ευκαιρίες, επειδή η ελληνική κυβέρνηση παίρνει απαραίτητα μέτρα για να σας επιτρέψει να επενδύσετε στις καλύτερες συνθήκες», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

«Η Ελλάδα επιστρέφει βήμα βήμα στην κανονικότητα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

«Η ελληνική οικονομία εξέρχεται οριστικά από την κρίση και βρισκόμαστε πλεόν σε μια φάση ανάπτυξης», η οποία αναμένεται να φθάσει φέτος το 2,8%, υπογράμμισε.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για την «ενίσχυση των επενδύσεων των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των υποδομών».

Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν επίσης να «υποστηρίξουν τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία».

Κάλυψη επενδυτικού κοινού

Στο μεταξύ, στην κάλυψη μέρους του επενδυτικού κενού μέσω της περαιτέρω σύσφιξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας αποσκοπεί η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι κκ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ στο Παρίσι.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τομείς όπως η ενέργεια, η αγρο-διατροφική βιομηχανία, ο τουρισμός και οι υποδομές δημιουργώντας άμεσα πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται

  • οι γαλλικές επιχειρήσεις να εντατικοποιήσουν τις επενδύσεις τους μέσα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων
  • να υποστηρίζουν τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία
  • να υποστηρίξουν την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
  • να διευκολύνουν τον προσδιορισμό ελληνικών και γαλλικών εταιριών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Παρίσι συναντήθηκαν με εκπροσώπους των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole, HSBC, Societe Generale Banque publique d’investissement. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η επανεργοποίηση των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα σε ότι αφορά τη συγχρηματοδότηση μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • να ενισχύσουν την ελληνογαλλική συνεργασία για την υλοποίηση της φιλοδοξίας που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο, μέσα από γαλλικές επενδύσεις. Επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην οικολογική μετάβαση της Ελλάδας σε τομείς όπως υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απεξάρτησης των μεταφορών από τον άνθρακα και των αστικών υπηρεσιών.
  • στον τουριστικό τομέα, έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη συνεργασίας στο θεματικό τουρισμό, ιαματικό, υγείας, γαστρονομικού, περιβαλλοντικού τουρισμού
  • στον τομέα της γεωργίας, να ενισχυθούν οι κοινές θέσεις για τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αν σου άρεσε κάνε