«Ηρακλής»: Συναινετικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια

«Ηρακλής»: Συναινετικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:35 Δημιουργία 05/02/20, 12:28

Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο «Ηρακλής», στο οποίο και οι τέσσερις συστημικές έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν.

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής Γιώργος Ζαββός, επισημαίνοντας ότι ειδική επιτροπή θα παρακολουθεί βήμα προς βήμα την διαδικασία τιτλοποίησης και θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις επί του θέματος.

«Το Δημόσιο πρέπει να ξέρει, τι γίνεται, γιατί έχει δώσει την εγγύησή του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η τιτλοποίηση μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια σε όχημα ειδικού σκοπού και η διαχείρισή τους ανατίθεται σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. «Το σημαντικό και κρίσιμο θέμα είναι αν και πως αυτή οι διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Στο παρελθόν υπήρξαν δυστοκίες από τις τράπεζες στο να κάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε από φόβο των τραπεζικών υπαλλήλων, είτε λόγω του κεφαλαιακού κόστους», σημείωσε ο κ. Ζαββός.

«Ο διαχειριστής έχει ευελιξία λύσεων», εκτίμησε. Όπως υπογράμμισε, έχει ίδιο όφελος να επιδιώξει συναινετικές λύσεις, γιατί μια ρευστοποίηση είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. «Έχει κάθε συμφέρον να προσεγγίσει τον δανειολήπτη με διάθεση λύσης», τόνισε, θυμίζοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν και την τεχνογνωσία όσο και τους πόρους.

Αν σου άρεσε κάνε