Eυρωζώνη: Ανέβασε ταχύτητα ο ιδιωτικός τομέας

Eυρωζώνη: Ανέβασε ταχύτητα ο ιδιωτικός τομέας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:10 Δημιουργία 05/02/20, 13:06

Με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενομένου αναπτύχθηκε τον Ιανουάριο ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι οικονομία βγαίνει από το τέλμα και επανάρχεται σε τροχιά πιο δυναμικής ανάπτυξης.

Ο σύνθετος δέικτης ΡΜΙ για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποίηση στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 51,3 τον Ιανουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο και υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Η επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είχε ως στήριγμα τον τομέα υπηρεσιών, αντισταθμίζοντας την ύφεση στον μεταποιητικό κλάδο. Ο επιμέρους δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε στο 52,5 έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 52,2.

Τα στοιχεία αποκλιμακώνουν τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης. Παρά τις προκλήσεις, η εμπιστοσύνη για τις προοπτικές το επόμενο 12μηνο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2018.

«Θεωρούμε ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση το 2020, αλλά θα δυσκολευθεί να "πιάσει" ρυθμούς ανάπτυξης στο 1%», εκτιμά ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της IHS Markit. «Αναμένουμε επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής καθώς προχωρά το 2020», προσθέτει.

Αν σου άρεσε κάνε