Η 13η σύνταξη θα κόστιζε 2,3 δισ. ευρώ, τόνισε ο Βρούτσης

Η 13η σύνταξη θα κόστιζε 2,3 δισ. ευρώ, τόνισε ο Βρούτσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 19/02/20, 17:29

Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, για την κριτική του προς την κυβέρνηση επί του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Γιάννης Βρούτσης, στην τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας στις επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν εν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη. Αν εφαρμοζόταν το μέτρο θα στοίχιζε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δώσατε ένα προεκλογικό επίδομα, που πήγαινε στο να χειραγωγήσει, παραμονή των εκλογών την ψήφο των συνταξιούχων»τόνισε, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Περιγράφοντας το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες μίλησε για ένα «δρόμο ελευθερίας», επισημαίνοντας πως οι μη μισθωτοί θα επιλέγουν κάθε χρονιά «ποια κατηγορία θέλουν ανάλογα με την τσέπη τους».

Παράλληλα τόνισε πως αυξάνεται η κατώτατη εισφορά από τα 185 στα 210 ευρώ, ωστόσο -όπως είπε- έχει ληφθεί ειδική μέριμνα.

Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «ο φορολογικός συντελεστής πέφτει από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ» και εξήγησε πως το όφελος από αυτή τη ρύθμιση θα είναι 1.300 ενώ η επιβάρυνση θα είναι 400 ευρώ.

«Επομένως είναι σαφές πως κανείς δεν θίγεται» επεσήμανε και προσέθεσε πως η κατώτατη εισφορά των 210 ευρώ οδηγεί σε καλύτερες συντάξεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία οδηγούν σε βελτίωση των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια δουλειάς αλλά και σε αυξήσεις που δίνονται σε επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως η κυβέρνηση βρήκε πάνω από ένα εκατομμύριο εκκρεμότητες (για κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, επανυπολογισμούς κ.α.). Όπως είπε το 2021 το 80% των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά, με στόχο να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα όπου καμία σύνταξη δεν θα καθυστερεί πάνω από τρεις μήνες.

Τέλος ο υπουργός υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης είναι 100% αξιόπιστο, ενώ σημείωσε πως το 0.5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2070 θα πηγαίνει υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος

Αν σου άρεσε κάνε