Μήνυμα Βορίδη για ενίσχυση του ελληνικού βαμβακιού

Μήνυμα Βορίδη για ενίσχυση του ελληνικού βαμβακιού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 21/02/20, 18:35

«Το βαμβάκι είναι ένα σοβαρό προϊόν για την Ελλάδα.

Σε επίπεδο ΕΕ η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο οι χώρες οι οποίες παράγουν βαμβάκι και έχει σημασία να ενισχύσουμε την ταυτότητα του ελληνικού βαμβακιού, να του δώσουμε προστιθέμενη αξία, να υιοθετήσουμε καλές καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και να το πιστοποιήσουμε», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, κατά την διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Βαμβάκι, που διοργανώνουν η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Όπως είπε ο κ. Βορίδης «αυτή η στρατηγική είναι που τελικώς θα δώσει προστιθέμενη αξία. Και παίρνοντας το βαμβάκι προστιθεμένη αξία θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και το βασικό αίτημα των παραγωγών μας, που είναι να παίρνουνε μια δίκαιη και τιμή που θα τους επιτρέπει να έχουν ένα καλό εισόδημα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης στην ομιλία του σημείωσε την σημαντική ανάγκη λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την κοινή δράση που πρέπει να αναπτυχθεί για το βαμβάκι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω όλη την παλιά προσέγγιση που μας έχει τελματώσει».

Όπως είπε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, είναι σημαντική ώστε να υπάρχει αξιόπιστος συνομιλητής με το υπουργείο, ενώ αναφέρθηκε και στην ύπαρξη μιας ομάδας εργασίας στο υπουργείο για το βαμβάκι.

«Έχω απόφαση όπου την ανασυγκροτώ. Φτιάχνω ξανά την ομάδα εργασίας όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της διεπαγγελματικής οργάνωσης, του συλλόγου Ελλήνων βιομηχάνων και κλωστοϋφαντουργών, του συνδέσμου επιχειρήσεων πολλαπλασιαστικού υλικού, και όλων των δημοσίων φορέων που εμπλέκονται στο θέμα του βάμβακος», είπε ο κ. Βορίδης, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους αυτής της ομάδας.

«Οι στόχοι είναι η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης, η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού βάμβακος, αλλά και η ανάδειξη φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών», σημείωσε ο υπουργός.

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής και ειδικά για το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός, εξετάζεται από τον πρωθυπουργό το θέμα της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, εφόσον εντοπιστεί δημοσιονομικός χώρος, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, μιλώντας για το ζήτημα που έχει προκύψει με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε ότι έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την πριμοδότηση κατά 75% της ενέργειας που παράγεται από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάμβακος, ομάδα αγροτών των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, έκαναν παρέμβαση για να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους στον υπουργό.

Από το βήμα του συνεδρίου ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, λύσεις για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και συνολικά για το πρόβλημα της ενέργειας.

Αν σου άρεσε κάνε