Και πάλι ο Βρούτσης για τη διασφάλιση των συντάξεων «έως το 2070»

Και πάλι ο Βρούτσης για τη διασφάλιση των συντάξεων «έως το 2070»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 25/02/20, 21:26

Τους στόχους του νέου ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Όπως είπε, μεσομακροπρόθεσμα, το νέο ασφαλιστικό καταφέρνει το σύνολο της ανταποδοτικής σύνταξης των Ελλήνων να είναι ισοδύναμη των εισφορών, «κάτι που δείχνει την εξυγίανση του συστήματος». Επίσης, μεσομακροπρόθεσα, η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι στον μέσο όρο ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το νέο ασφαλιστικό διασφαλίζει κι όλες τις συντάξεις έως το 2070.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το «νομοσχέδιο-τομή», μετά από 12 χρόνια δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων, παρά μόνο αυξήσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων. Επανέλαβε την αξία της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει για πρώτη φορά σχετικό νομοσχέδιο κι αμφισβήτησε τη δήλωση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, ότι αναλογιστική μελέτη υπήρξε και στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.

«Την είχε δει κανείς; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένα κείμενο που αμφισβητήθηκε και από τη Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Βρούτσης. «Εμείς στέλνουμε στο παρελθόν τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός στο κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, στο επίπεδο της σύνδεσης του εισοδήματος των εισφορών με το εισόδημα, σε βάρος των επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και γεωργών - γεγονός "που σας τιμώρησε στις εκλογές" - στο θέμα των συντελεστών αναπλήρωσης, και καθώς δεν έφερε αναλογιστική μελέτη» είπε. Όσο για τη μείωση της συνταξοδοτικής δαπάνης που επικαλέστηκε η κ. Αχτσιογλου, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι τα απολογιστικά στοιχεία θα είναι διαφορετικά, διότι θα μπουν οι αυξήσεις των συντάξεων. Σημείωσε, επίσης, ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξάνει σε απόλυτα νούμερα τα επόμενα χρόνια, και κυρίως μετά το 2023, αλλά με μικρότερη ταχύτητα από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε και παραδείγματα με αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με «30 χρόνια και μία ημέρα»: Στα 40 χρόνια με 700 ευρώ συντάξιμο μισθό, η αύξηση θα είναι 50 ευρώ τον μήνα. Με 800 ευρώ συντάξιμο, 58 παραπάνω. Με 1.000 συντάξιμο, 72 παραπάνω. Με 1.500 συντάξιμο, 108 ευρώ το μήνα παραπάνω.

Για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ανέφερε ότι συνοδεύεται με τη φορολογική μεταρρύθμιση που μείωσε από 22% στο 9% στο κατώφλι των 10.000 ευρώ τον φορολογικό συντελεστή - κάτι που σημαίνει 1.300 όφελος στον ελεύθερο επαγγελματία, τη στιγμή που θα έχει επιβάρυνση 410 ευρώ (από τις ασφαλιστικές εισφορές).

Ως παραδείγματα έφερε τα εξής: Με 10.000 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας-αυτοαπασχολούμενος είναι ωφελημένος 770 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. Με 12.000, είναι ωφελημένος 1.174 ευρώ. Με 7.800, +364. Με 14.000, +1.556. Με 15.000, +1.715. Με 19.000, +2.342. Με 20.000, 2.501. Με 23.000, 2.950 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για εισόδημα που θα ενισχύσει τον ελεύθερο επαγγελματία, είπε ο κ. Βρούτσης.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι η επιτροπή και άλλες ευρωπαϊκές αρχές έχουν σχολιάσει κι απαντήσει στην αναλογιστική μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Βρούτσης, ότι η αναλογιστική μελέτη ήρθε τώρα για πρώτη φορά.

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί δεν πρέπει να συνδέεται το εισόδημα με τις ασφαλιστικές εισφορές. «Γιατί να διαφέρει το ασφαλιστικό από το φορολογικό; Ποιο είναι το επιχείρημα κάποιος που παίρνει 70.000 ευρώ να δίνει τα ίδια στο ασφαλιστικό με κάποιον που βγάζει 7.000 ευρώ;» διερωτήθηκε.

«Εμείς βγάλαμε τη χώρα εκτός μνημονίου. Το όραμά μας έχει την αναδιανομή στον πυρήνα πολιτικής μας. Για εσάς η αναδιανομή είναι τριτεύον θέμα» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Αν σου άρεσε κάνε