Η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας στη συνάντηση Μητσοτάκη με Μπορίσοφ

Η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας στη συνάντηση Μητσοτάκη με Μπορίσοφ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 26/02/20, 15:24

Σε πολύ καλό επίπεδο διεξήχθη το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο ομόλογο του, Μπόκο Μπορίσοφ, όπως φάνηκε στη διάρκεια κοινών τους δηλώσεών, από την Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της 4ης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ ως ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η άριστη διμερής συνεργασία.

«Έχουμε αποφασίσει να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της ειρήνης και της ανάπτυξης στις χώρες μας, στα Βαλκάνια και σε όλη την ευρύτερη περιοχή» είπε, σημειώνοντας πως αυτό δηλώνει η κοινή διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση σε όλα τα επίπεδα από την ενέργεια, τις μεταφορές και το εμπόριο, μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην ισχυρή επιχειρηματική παρουσία της Ελλάδας στη Βουλγαρία, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι είναι η έκτη επιχειρηματική δύναμη στη γειτονική χώρα.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αυτή η οικονομική παρουσία της Ελλάδας μπορεί να μεγεθυνθεί, καθώς η ελληνική οικονομία επενδύει στην εσωστρέφεια, αλλά και να αντιστοιχηθεί με περισσότερες βουλγαρικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Ανέφερε ακόμη πως 3,5 εκατομμύρια Βούλγαροι επισκέφθηκαν την Ελλάδα ενώ η χώρα μας είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός των γειτόνων μας και εκτίμησε πως τα περιθώρια προόδου είναι μεγάλα.

Στο πεδίο των μεταφορών είπε πως συζητήθηκε η βελτίωση της ελληνοβουλγαρικής επικοινωνίας με τη λειτουργία της σιδηροδρομικής διασυνοριακής κυκλοφορίας, αλλά και οι μεγάλοι οδικοί άξονες.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια επισήμανε ότι «προσβλέπουμε στην ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών». «Υπογράψαμε τον Οκτώβριο τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB» θύμισε, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και θα φροντίσει σε μηνιαία βάση να έχουν αυστηρή εποπτεία της προόδου, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση.

Αν σου άρεσε κάνε