Αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 04/03/20, 18:52

Την επέκταση της άδειας κεντρικού αντισυμβαλλόμενου της ΕΤ.ΕΚ. για την εκκαθάριση παραγώγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας επί δεικτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 648/2012, αποφάσισε μεταξύ άλλων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ).

Σημειώνεται ότι η ΕΤ.ΕΚ. είναι αρμόδια για την εκκαθάριση των συναλλαγών επί κινητών αξιών, καθώς και για την εκκαθάριση των συναλλαγών Παραγώγων που διενεργούνται στην Αγορά Παραγώγων και στον Μηχανισμό Δανεισμού.

Επιπλέον η ΕΚ αποφάσισε (κατά τις 871/28.2.2020 και 872/4.3.2020 συνεδριάσεις) την έγκριση της τροποποίησης του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων της ΕΤΕΚ, την παροχή άδειας διαχειριστή ρυθμιζόμενης αγοράς στην Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. («ΕΧΕ»), σύμφωνα με το ν.4514/2018 και την παροχή άδειας λειτουργίας ρυθμιζόμενης αγοράς στην Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ - ενώ ενέκρινε και τον Κανονισμό Λειτουργίας της.

Τέλος, η ΕΚ αποφάσισε τον καθορισμό ορίων θέσεων, σύμφωνα με τον Τίτλο IV του ν.4514/2018, στα παράγωγα επί εμπορευμάτων που θα διαπραγματεύονται στην Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ.

Αν σου άρεσε κάνε