Τι ζήτησε ο Σταϊκούρας από τον Ρέγκλινγκ

Τι ζήτησε ο Σταϊκούρας από τον Ρέγκλινγκ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:17 Δημιουργία 09/03/20, 13:05

Να εξαιρεθούν οι δαπάνες, που συνδέονται με το προσφυγικό και τον κοροναϊό από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ζήτησε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επιπτώσεις για την οικονομία θα είναι παροδικές, αλλά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Ζητήσαμε παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «για τον κοροναϊό και το μεταναστευτικό», λέγοντας πως απαιτείται συντονισμός δράσεων μετά το Eurogroup.

Όπως τόνισε ο ίδιος, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα διεκδικεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών μέτρων, κυρίως στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, στη βάση νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας χρέους, την οποία εκπόνησε ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με τη Lazard.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει ευελιξία, αλλά είναι αρμοδιότητα του Eurogroup να αποφασίσει το εύρος και τους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν εξαιρέσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα υποστηρίξει τα σχετικά αιτήματα.

Στην αρχή της τοποθέτησής του άλλωστε, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήρε τη στάση του Χρήστου Σταϊκούρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως ΥΠΟΙΚ, όταν είπε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς «θα σας λέω τι προτίθεμαι να κάνω και θα κάνω αυτό που σας λέω».

Αν σου άρεσε κάνε