«Μαχαίρι» στις προβλέψεις της Citi για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης

«Μαχαίρι» στις προβλέψεις της Citi για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:03 Δημιουργία 16/03/20, 11:55

«Τεράστιο» αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις λαμβάνουν οικονομικά μέτρα, ως αντίδοτο στον κοροναϊό, «βλέπει» η Citi, η οποία βάζει βαθιά το «μαχαίρι» όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωπεριοχής.

Συγκεκριμένα, η αμερικάνικη τράπεζα μειώνει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος κατά 2% στο -0,8% και προχωρά σε μείωση και των εκτιμήσεών για το 2021, όπου βλέπει το ΑΕΠ να κινείται στο 0,3% από 1,2% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Όπως τονίζει, στο β’ τρίμηνο η ευρωζώνη θα είναι η η περιοχή που θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα παγκοσμίως, με την οικονομική ανάπτυξη να ανακάμπτει ελαφρώς μόνο στο δ’ τρίμηνο.

Εκτιμά ότι το παραγωγικό κενό στην περιοχή να διευρυνθεί κατά 2,5%, αρκετό για να αντιστρέψει την υποκείμενη βελτίωση της πίεσης στον πληθωρισμό και θα παγιώσει τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά για περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΚΤ, η Citi τονίζει πως ως προς τη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ δεν έχει πολλά περιθώρια να κάνει κάτι περισσότερο. Η Τράπεζα θεωρεί απίθανες τις μειώσεις των επιτοκίων, επισημαίνει ωστόσο ότι το «κονδύλιο» του QE ύψους 120 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) παρέχει ευελιξία και θα μπορούσε να δαπανηθεί νωρίς, ειδικά αν οι κυβερνήσεις αναγκαστούν να ανταποκριθούν δημοσιονομικά τις ερχόμενες εβδομάδες.

Αν σου άρεσε κάνε