Ξανά ο Moody's: Δεν αρκεί ο «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες

Ξανά ο Moody's: Δεν αρκεί ο «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 17/03/20, 16:57

Με νέα θετικά μηνύματα για το σχέδιο «Ηρακλής» και τη βοήθεια που θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τοποθετείται ο Moody's, με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης ωστόσο να προειδοποιεί για τους κινδύνους που υπάρχουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα κόκκινα δάνεια.

«Ο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να βελτιώσουν τη φερεγγυότητά τους» σχολιάζει ο Νώντας Νικολαίδης, VP-Senior Credit Officer στην Moody's και προσθέτει ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να αποδεσμεύσουν τους πόρους που κρατούσαν στην άκρη για τη μείωση των NPEs, αυξάνοντας τις νέες χορηγήσεις για την πραγματική οικονομία. Θα στηρίξουν έτσι και την κερδοφορία τους από τη βασική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος,τα NPEs ανέρχονταν στα 71,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί στο 42,1% του συνόλου των δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο «Ηρακλής» θα επεκταθεί περαιτέρω εντός της ελληνικής αγοράς NPE αναφέρει η Moody's.

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο προστατεύει τους κατόχους senior τίτλων, ενώ ο διορισμός ανεξάρτητου διαχειριστή αμβλύνει ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των δημιουργών και των κατόχων senior τίτλων. Η κρατική εγγύηση θα προστατεύσει τους senior τίτλους έναντι της μη πληρωμής κεφαλαίου ή τόκων και είναι άνευ όρων, αμετάκλητη και σε πρώτη ζήτηση.

Ωστόσο τα εμπόδια παραμένουν, όπως σπεύδει να προειδοποιήσει η Monica Curti, αναλύτρια της Moody's.

«Υπάρχει περιορισμένο βάθος στα στοιχεία για τις ανακτήσεις εγγυήσεων και τα χρονοδιαγράμματα πλειστηριασμών, κρίσιμα για τις τιτλοποιήσεις NPEs» εξηγεί.

«Βασικοί αντισυμβαλλόμενοι, όπως οι δημιουργοί και οι servicers έχουν σχετικά περιορισμένη πείρα με αυτές τις συναλλαγές. Για τον τραπεζικό τομέα, ο Ηρακλής θα έχει κόστος με την πώληση των τιτλοποιημένων NPEs κάτω από την καθαρή αξία, πληγώνοντας την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών» συμπληρώνει.

Αν σου άρεσε κάνε