Κοροναϊός: Όλα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Κοροναϊός: Όλα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:20 Δημιουργία 20/03/20, 11:15

Την τρίτη δέσμη μέτρων ως «αντίδοτο» για επιχειρήσεις και εργαζομένους, που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού, ανακοίνωσν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης κι Εργασίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

1. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα στηρίξουν, πέραν των επιχειρήσεων, και τα φυσικά πρόσωπα με διευκόλυνση των ενήμερων δανείων. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής των δόσεων δανείων για 3 μήνες

2. Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ. Θα αφορά 1,4 εκατ. πολίτες (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους) και θα είναι ακατάσχετο. Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τους κωδικούς των κλάδων που πλήττονται. Το συνολικό κόστος της περέμβασης ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

3. Θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από τις αρχές του μήνα μέχρι και χθες.

4. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο, σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις. Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλουν μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις.

Επίσης, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία θα λάβουν δώρο Πάσχα το οποίο έχει καταργηθεί στο δημόσιο.

5. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την υιοθέτηση ενός νέους προγράμματος αγοράς ομολόγων, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν.

Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί – για το νέο πρόγραμμα – τίτλοι.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας ουδέποτε συμμετείχε.

Αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
.

Αν σου άρεσε κάνε