«Ομπρέλα» προστασίας για ιδιώτες κι επιχειρήσεις

«Ομπρέλα» προστασίας για ιδιώτες κι επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:33 Δημιουργία 30/03/20, 10:23

Πακέτο στήριξης ύψους 6,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομκών, Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης το πρωί της Δευτέρας.

Περίπου 800.000 επιχειρήσεις ωφελούνται από τα μέτρα, ενώ παράλληλα επεκτείνεται η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ για τους εργαζομένους, καλύπτοντας 1,7 εκατ. μισθωτούς ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε το παρακάτω πακέτο μέτρων:

-Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η ενίσχυση των 800 ευρώ. Μπορούν να την λάβουν 1,8 εκατ. εργαζόμενοι ή το 81%. Καλύπτεται και η ασφαλιστική εισφορά για 45 ημέρες, ενώ δίνεται αναστολή πληρωμών φόρων για 4 μήνες και 25% έκπτωση αν πληρωθούν έγκαιρα.

-Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων. Συνολικά καλύπτονται από διαφορετικά σχήματα 800.000 επιχειρήσεις ή 76% του συνόλου. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Δίνεται 25% έκπτωση αν πληρωθούν εμπρόσθεμα. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Προυπόθεση να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Καλύπτονται 700.000 επαγγελματίες ή το 75% του συνόλου

-Θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 1 δισ. ευρώ. Θα επιστραφεί μερικώς ή ολικώς αργότερα. Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας από το Taxis. Η ενισχυθεί θα προσδιορίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ως τις 10 Απριλίου. Ισχύει ρήτρα μη απολύσεων που ισχύει από σήμερα.

-Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Οσες δεν καλύπτονται από τα μέτρα πρέπει να το πληρώσουν πριν το Πάσχα. Οσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης θα πάρουν το Δώρο για το συγκεκριμένο διάστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Δίνεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας
Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

-Θα δοθεί στήριξη σε κλάδους πρωτογενή τομέα που πλήττονται από την κρίση. Διατίθεται αρχικά ποσό 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο Χρ. Σταϊκούρας οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων φτάνουν το 2,1 δισ., ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές σε 1,5 και τα μέτρα στήριξης σε 1,4 δισ. ευρώ. Σύνολο 5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για ρυθμίσεις σε ότι αφορά τις επιταγές προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το μέτρο για πάγωμα πληρωμών για 75 ημέρες. Ζήτησε δε από τους εκδότες των επιταγών που μπορούν να προχωρήσουν στις πληρωμές.

Ανακοίνωσε ότι για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος το κράτος αναλαμβάνει το κόστος των επιτοκίων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, μέτρο που μπορεί να επεκταθεί για δυο μήνες.

Όπως είπε αρχές Απριλίου θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο για την παροχή εγγυημένων από το δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων που πλήττονται, ώστε αρχές Μαίου να μπορούν να πάρουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κίνησης.

Το υπουργείο Εργασίας

Από την πλευρά του, ο Γ. Βρούτσης μίλησε για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις οποίες οι εταιρείες αιτήθηκαν μειώσεις 40% στις εμπορικές μισθώσεις και αναστολές συμβάσεων εργασίας. Η πλατφόρμα που είναι ανοικτή ως 31 Μαρτίου έχει δεχτεί 295.000 αιτήματα. Θα παραμείνει ανοικτή για εταιρείες που έχουν ΚΑΔ που ανακοινώθηκε σήμερα ότι στηρίζονται. Από 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους προκειμένου να μειωθεί 40% το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και για να πάρουν το επίδομα 800 ευρώ.

-Από 6/4 οι επαγγελματίες με έως 5 εργαζόμενους μπορούν να αιτηθούν της στήριξης 800 ευρώ αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

-Σε ό,τι αφορά τους έξι επιστημονικούς κλάδους θα διατεθεί εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση 600 ευρώ για τον Απρίλιο. Το ποσό είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και χωρίς παρακρατήσεις. Η πρώτη δόση (400 ευρώ) θα δοθεί μετά το πρώτο 10ημερο. Θα γίνει με voucher. Αν η κρίση συνεχιστεί από τον Μάιο αυτοί οι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών θα μεταπέσουν στο καθεστώς των 800 ευρώ.

-Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών θα δοθεί μείωση 25% για το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου αν πληρωθούν κανονικά.

Αν σου άρεσε κάνε