Ευρωζώνη: Ραγδαία συρρίκνωση της μεταποίησης τον Μάρτιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:33 Δημιουργία 01/04/20, 11:29

Με ραγδαίο ρυθμό συρρικνώθηκε τον Μάρτιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη της εταιρείας ερευνών Markit να κατρακυλά σε χαμηλό 7,5 ετών.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit κατρακύλησε στις 44,5 μονάδες τον Μάρτιο μετά το υψηλό ενός έτους του Φεβρουαρίου στις 49,2 μονάδες. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων 92 μηνών.

Όλες οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης κατέγραψαν συρρίκνωση της δραστηριότητας: στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, δείκτης PMI υποχώρησε στο 45,4, ο γαλλικός PMI διολίσθησε στο 43,2, ενώ ο ιταλικός PMI κατρακύλησε στο 40,3.

"Ακόμα και η κατρακύλα του PMI σε χαμηλό 7,5 ετών κρύβει το μέγεθος της βουτιάς στη μεταποίηση καθώς περιλαμβάνει τη μέτρηση των καθυστερήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, κάτι που ενίσχυσε τον δείκτη”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. "Οι καθυστερήσεις στην προσφορά σε φυσιολογικές περιόδους είναι ένδειξη αύξησης της ζήτησης, αλλά αυτή την περίοδο οι καθυστερήσεις που πλησιάζουν ρεκόρ είναι ένδειξη του αποδεκατισμού που γνωρίζουν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς τα εργοστάσια κλείνουν σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε