Eurogroup: «Βλέπει» συμβιβασμό αλλά όχι corona bond ο Χ. Σταϊκούρας

Eurogroup: «Βλέπει» συμβιβασμό αλλά όχι corona bond ο Χ. Σταϊκούρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:53 Δημιουργία 03/04/20, 12:16

Αισιόδοξος για το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης όσον αφορά το ενδεχόμενο της επίτευξης συμφωνίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε λόγο για μία συμβιβαστική λύση στην ΕΕ,που μπορεί να μην περιέχει corona bond, αλλά μπορεί να είναι θετική ως αποτέλεσμα, τονίζοντας πως η Ελλάδα επιμένει για το θέμα του ομολόγου και για την ομογενοποίηση του χρέους.

«Νομίζω ότι θα καταλήξουμε - όπως συνήθως γίνεται - σε έναν συγκερασμό μέτρων που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα ευρωομόλογο – corona bond, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Απλά δεν θα έχει μία συνιστώσα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ανέφερε τα προτεινόμενα εργαλεία τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν ακόμα περισσότερο επενδύσεις στην Ευρώπη, τη χρήση του ESM στην οποία αναφέρθηκε, όπως είπε, και ο κ.Ρέγκλινγκ. «Υπάρχει πράγματι μία μεγάλη συζήτηση για το πώς και ποια θα είναι η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος ώστε να μπει σε αυτό το μηχανισμό και - το πιο βασικό – με ποιους όρους και προϋποθέσεις», σημείωσε ο υπουργός.

Εξήγησε πως "υπάρχουν συζητήσεις αυτή την περίοδο, ήδη έχουν ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζονται" εκτιμώντας ότι "θα ολοκληρωθούν την επόμενη Τρίτη στο Eurogroup" για το ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να μπει κάποια χώρα σε αυτό το μηχανισμό.

"Φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο ελαστικό το περιβάλλον το οποίο θα δημιουργηθεί διότι αυτή η χρηματοδότηση θα είναι στοχευμένη για την οικονομική κρίση" εκτίμησε. Εξήγησε πως η κρίση δεν έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, "δεν προέκυψε ξαφνικά μία δημοσιονομική ανισορροπία, μία μακροοικονομική ισορροπία σε μία χώρα, σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη πήγαινε ικανοποιητικά, η Ελλάδα πήγαινε καλύτερα από την ευρωζώνη. Προέκυψε μία εξωγενής κρίση". Κατά συνέπεια, είπε "η εξωγενής κρίση χρειάζεται έκτακτες λύσεις για να δοθούν επαρκείς απαντήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε