Σταϊκούρας: Κοντά στο 4% η ύφεση λόγω του κοροναϊού

Σταϊκούρας: Κοντά στο 4% η ύφεση λόγω του κοροναϊού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:30 Δημιουργία 05/04/20, 10:13

Για ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ύψους κοντά στο 4% του ΑΕΠ, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του κορoνaϊού στην ελληνική οικονομία.

«Με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Διευκρίνισε δε, ότι «η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επαναλήψεις του προβλήματος μέσα στη χρονιά». «Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, παρότι οι περισσότερες δείχνουν βαθιά ύφεση» επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο.

Ειδική μνεία έκανε και στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος απειλεί τη «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας. «Λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι. Σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις».

Όσον αφορά το ευρύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο για μέτρα, τα οποία «θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου».

«Ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας, όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος».

Εξήγησε, μάλιστα ότι πρόκειται για «χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο».

Και συνέχισε: «Πρόκειται για μαραθώνιο όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση».

Όσον αφορά το έκτακτο επίπεδα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσει να καταβάλλεται εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη, τέλος, αναμένεται να εκταμιευτεί το έκταkτο επίδομα προς τους επιστήμονες, αλλά και το Δώρο Πάσχα για τους 110.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Αν σου άρεσε κάνε